vrijdag 3 juli 2009

Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

Hebben we nog een toekomst?


dan even helemaal niets....





Ik vind dat de website van onze bibliotheek een digitaal filiaal moet zijn. Het moet [uiteindelijk] dezelfde functies hebben als een fysiek punt. Boeken lenen, reserveren enz. Maar ook een ontmoetingsfunctie en hier komt 2.0 om de hoek kijken. Digitale leeskringen, al@din, chatfuncties voor lokale vragen. Maar ook de ditigale leestafel, waar bezoekers het belangrijkste wereldnieuws kunnen lezen. De website van de bibliotheek moet het ideale startpunt zijn voor het brede informatievoorziening. Dit kan o.a. door het integreren van RSS-feeds in de site.

Maar bovenal is het weer een beleidskwestie. Zeeland heeft een daarin duidelijke keuze gemaakt. Verder is het enthousiasmeren van alle collega's uitermate belangrijk. Onbekendmaakt onbemind en er zijn nogsteeds collega's die internet en alles wat daarbij hoort als een bedreiging zien. Organisatiebreed moet dit weggenomen worden.

Een uur naar Eppo van OB Delft [dok] luisteren geeft je energie voor een hele week en inspiratie voor een maand.
De [lokale] samenleving zal de bibliotheek als partner weer moeten vinden. Maar om ideeën uit te wisselen en zeker om eens een ballon op te laten is bibliotheek 2.0 een zeer geschikt podium.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten